ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μάθαμε εχθές την βράβευση της ομάδας μας, στο διαγωνισμό του Δικτύου ΔΑΦΝΗ με θέμα «Τα νησιά μας, Φάροι Βιώσιμης Ανάπτυξης». Η ομάδα του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου πήρε το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό, για το projectμε θέμα, Ο Γαλάζιος Χρυσός της Σαμοθράκης, και την πρόταση για δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Ξηροποτάμου. Την σύσταση ενός επίσημου φορέα, με σκοπό να προστατεύει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, θαλάσσια και χερσαία, διατηρώντας τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, αναπτύσσοντας παράλληλα βιοθεωρία πράσινης ανάπτυξης, με κύριο θέμα το νερό.

Η δημιουργία ενός ΚΠΕ στο νησί θα προσφέρει παιδεία, ενημέρωση, δικτύωση με άλλα σχολεία, που τόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά μας, με πανεπιστημιακά ιδρύματα και περιβαλλοντικούς φορείς και θα προωθήσει την τουριστική ανάπτυξη. Οραματιστήκαμε επίσης για το μέλλον στην ίδια περιοχή ένα μεγάλο Υδατικό Πάρκο, με την αναπαλαίωση των παλιών Νερόμυλων και την μετατροπή τους σε Μουσειακό χώρο, «ταξιδεύοντας» τον επισκέπτη σε άλλες εποχές συνδυάζοντας τα όλα αυτά με περπάτημα στο υπέροχο Φαράγγι, τις Βάθρες, τον Καταρράκτη και την Λιμνοδεξαμενή, αφού όλα γειτνιάζουν. Σημαντικό επίσης ήταν το «ταξίδι» που έκαναν οι μαθητές, που είδαν, άκουσαν, αποτύπωσαν, μοιράστηκαν ιδέες και απόψεις και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που αφορούν τα νησιά και τα προβλήματά τους. Άλλωστε οι στόχοι που θέτουμε ως εκπαιδευτικοί είναι πολλαπλοί. Πνευματικά εφόδια, αξίες , ηθικές αρχές, αλλά και δημοκρατικούς και ενεργούς πολίτες.

Συγχαίρω λοιπόν για μια ακόμη φορά την ομάδα των μαθητών και εύχομαι την υλοποίηση του έργου. Ευχαριστώ επίσης όσους βοήθησαν και πίστεψαν στην ιδέα μας. Την Αναστασία την Τερζή , τον πατέρα Μανώλη Καμπούρη(τελευταίο δάσκαλο του σχολείου) και τον Στεργίου Δημήτριο( 10 χρόνια δάσκαλο), την Βραχιώλια Τζαναβάρη Χρυσή(πληροφορίες), τον Βίτσα Αθανάσιο(πληροφορίες),τον Ιωάννη Κολέτσα(συνέντευξη), τον Σουγλή Γεώργιο και Σουγλή Εμμανουήλ, που πρόθυμα με βοήθησαν στον Προϋπολογισμό της ανακατασκευής του σχολείου.

 

Οι μαθητές: Κούσιαντα Χριστίνα,Κούσιαντα Χρυσή, Παπαγρηγορίου Αντώνης, Ράξενας Ματθαίος, Ταλό Νίκη, Τσιαούση Ουρανία και Ψούνη Στέλλα.

 

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός : Ταμπάκη Καλλιόπη.

 

Η Διευθύντρια

Ταμπάκη Καλλιόπη

Additional information