Ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Σαμοθράκης - Παραδοσιακές συνταγές Σαμοθράκης

 

9. Παραδοσιακές συνταγές Σαμοθράκης

ΠΡΑΟΥΣΤΙ

Καθαρίζουμε 120 πραούστια και τα βάζουμε στο νερό με λίγο λεμόνι, για να μην μαυρίσουν, αφού τα έχουμε καθαρίσει όλα.
Μετά τα βάζουμε περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ ασβέστη με το νερό,και τα σκεπάζουμε για 2 ώρες.

Ύστερα τα πλένουμε καλά 3-4 φορές (3-4 νερά) και βάζουμε τα πραούστια με την ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό και το βράζουμε να δέσουν.

Στα μισά της βράσης ρίχνουμε δεντρεσάκι (πιπερόριζα) και μισή κουταλιά ξινό.

ΜΑΝΤΙ

Ζυμώνουμε αλεύρι με το νερό και λίγο αλεύρι για να γίνει η ζύμη μαλακή κ ανοίγουμε το φύλλο.

ΓΕΜΙΣΗ

Κιμάς ανάμυκτος (χοιρινό με αρνί) και το καβουρντίζουμε με:

  • Ένα κρεμμύδι ξερό
  • Λίγο μα'ι'ντανό
  • Μια πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι.

 

 

Additional information